Kuskus to tradycyjny produkt spożywczy, łączący cechy zarówno makaronu jak i kaszy. Jest to materiał odpadowy przy mieleniu pszenicy, ale obecnie produkowany jest z mąki pszennej, wody
i różnego rodzaju dodatków. W niektórych rejonach świata ciągle można dostać oryginalny kuskus wytworzony z rozdrobnionych ziaren. Jest to kluczowy element kuchni Maroka, tak samo jak przyprawy. To właśnie na tych dwóch składnikach oparta jest cała kultura tradycyjnego gotowania
w tym afrykańskim państwie. Maroko było historycznie bardzo istotnym miejscem dla rozwoju właściwie każdej kuchni i każdej kultury, ponieważ było to centrum wymiany i sprzedaży przypraw
z całego świata. Dlatego właśnie, dania z kuskus z różnorodnymi mieszankami przypraw momentalnie kojarzą się z Marokiem. Choć połączeń smakowych jest tyle, ilu ich twórców,
to najbardziej popularnym jest kminek z papryką i kurkumą, a kuskus z tą mieszanką jest tradycyjnym daniem, które każdy Marokańczyk zna z własnego domu.
Oczywiście najpopularniejszym daniem, jest kuskus z warzywami i mięsem. Najczęściej jest łączony
z wieprzowiną, baraniną lub kurczakiem, ale może być również podany z samymi warzywami,
co w żaden sposób nie odbierze potrawie smaku. Trochę bardziej niekonwencjonalnym podejściem do tematu przyrządzania tego rodzaju kaszy jest podanie jej na słodko. Świetnym pomysłem
są słodkie omlety z daktylami, orzechami i suszonymi morelami z dodatkiem miodu. Oryginalnym pomysłem będzie również przyrządzenie pieczywa z dodatkiem kuskusu.
Dania przyrządzane według tych oraz innych przepisów inspirowanych kulturą i kuchnią Maroka można obejrzeć w programie Jenny Morris gotuje - Maroko na kanale Polsat Food Network.
PŁASKIE PLACUSZKI Z KUSKUS
Składniki:
-
2 szklanki mąki
-
1 szklanka uprzednio namoczonego kuskus
-
10g soli
-
20g cukru
-
10g drożdży w proszku
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
40ml letniej wody
Przygotowanie:
-
Wsyp suche składniki do miski, dodaj oliwę i ¾ wody a następnie wszystko dokładnie wymieszaj, aż masa będzie miękka. Ugniataj przez około 15 minut, aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.
-
Umieść ciasto z powrotem w misce, posmaruj wierzch olejem i przykryj ściereczką, odstaw
w suche i ciepłe miejsce do wyrośnięcia. -
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ustaw piekarnik na 180 ̊C a ciasto podziel na 12 porcji.
-
6 z nich rozwałkuj na kształt okręgów wielkości talerzyka.
-
Drugie sześć porcji rozwałkuj i uformuj w długi wężyk, a następnie otocz nim brzegi każdego z wcześniej rozwałkowanych placków, tak aby uzyskać obręcz.
-
Ponownie pozostaw do wyrośnięcia. Piecz przez 15 – 20 minut aż do uzyskania złoto – brązowego koloru.
SŁODKI OMLET Z KUSKUS
Składniki:
-
6 dużych jajek
-
10 listków mięty, poszatkowanych
-
Szczypta soli
-
Szczypta cukru
-
Oliwa z oliwek
-
6 daktyli, posiekanych
-
10 szuszonych moreli, posiekanych
-
½ szklanki prażonych migdałów, posiekanych
-
½ szklanki prażonych orzechów włoskich, posiekanych
-
1 szklanka kremowego serka
-
2 łyżki miodu
-
½ łyżeczki cynamonu
-
Starta skórka z 1 pomarańczy
-
1 szklanka kuskus, ugotowanego
-
2 łyżki prażonych ziaren sezamu
Przygotowanie:
1. Ubij jajka w misce, dodaj miętę, szczyptę soli i cukru. Nagrzej patelnię, wlej oliwę z oliwek
i przykręć temperaturę o połowę.
2. Wlej 35ml jajecznej mikstury i rozprowadź równomiernie po patelni. Gdy jajka się zetną, zdejmij z patelni przy pomocy silikonowej szpatułki. Pozostaw do ostygnięcia.
3. Daktyle, morele, migdały, orzechy włoskie, serek kremowy, miód, cynamon i skórkę
z pomarańczy umieść w misce i wszystko dokładnie wymieszaj, następnie dodaj kuskus.
4. Rozsmaruj tak powstałe nadzienie na omletach i zawiń. Przekrój na pół po skosie, polej syropem daktylowym i posyp ziarnami sezamu.
Przepis na 6 porcji
SYROP DAKTYLOWY
Składniki:
-
10 daktyli, drobno posiekanych
-
1 ½ szklanki wody
-
½ szklanki cukru
-
1 łyżeczka płynnego miodu
-
Starta skórka z 1 pomarańczy
-
1 goździk
Przygotowanie:
1. Umieść wszystkie składniki w małym rondlu i gotuj na wolnym ogniu aż daktyle się rozpadną.
2. Kiedy daktyle się ugotują, a całość zacznie nabierać konsystencji syropu, zdejmij z ognia
i odcedź.
3. Pozostały mus z daktyli można zostawić i dodać później np. do jogurtu.
Program “Jenny Morris gotuje – Maroko” można oglądać od poniedziałku do piątku o 10:30 i 18:30 na Polsat Food Network.
Link do strony artykułu: https://blog.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/kuskus-inaczej